Zoekresultaten

Mijn stedentrip: op zoek naar de onbekende pareltjes

Mijn stedentrip: op zoek naar de onbekende pareltjes

Dat wij van stedentrips houden is geen geheim... In de rubriek 'Mijn stedentrip' vertelt een van onze lezers over zijn of haar stedentrip(s). Deze maand geven wij Danny van der Meijden het woord. Hij heeft dit jaar al diverse stedentrips op de planning staan en bezoekt graag steden die off the beaten track zijn. 

Hoi Danny! Welke stedentrips staan er binnenkort voor jou op de planning?
"Hallo! Voor dit jaar staan er al enkele stedentrips op de planning. Als eerste ga ik samen met mijn vriendin naar Monschau in Duitsland. Samen met haar zal ik tussen februari en maart ook naar Karlsbad in Tsjechië afreizen. Omdat we met de auto naar Karlsbad rijden, maken we halverwege nog een stop om een Duitse stad te bezoeken. Dat wordt waarschijnlijk Rothenburg ob der Tauber, die stad staat hoog op mijn lijstje. Zo bezoeken we direct twee steden in één klap."

Wauw, dat klinkt goed! Wat is je verdere planning voor dit jaar?
"Samen met een goede vriend probeer ik in april kaartjes te regelen voor een voetbalwedstrijd in Leipzig. Dat willen we dan ook combineren met een stedentrip door Leipzig. In juni vergezel ik mijn moeder en oma op een trip naar Turkije. We verblijven de eerste drie dagen in Cappadocië, maar hebben daarna nog een kleine week in Cesme. Ideaal om een auto te huren en de omgeving te verkennen, waaronder de stad Izmir. En in juli staat ook een weekendje met mijn vriendengroep vast. We gaan ieder jaar met een groepje naar een willekeurige Europese stad en dit jaar is de keuze op Edinburgh gevallen. Er komen vast nog meer trips dit jaar, maar ik begin even met deze!"
Belgrado - beeld: Danny Reizen en Tips
Wat ga je allemaal doen in Monschau? 
"Uiteraard ga ik de oude stadskern van Monschau bezoeken. Hier zijn vele vakwerkhuizen en monumentale panden te zien die de stad het schilderachtige karakter geven. In het Caffee-Rösterei Wilhelm Maassen wil ik een lekkere koffie drinken en in de avond eten in de Felsenkeller. Een lokaal biertje mag daarbij niet ontbreken! Omdat Monschau in een dal ligt, is er rondom de stad veel natuur en zijn er veel mooie uitzichtspunten te vinden. Als we nog tijd hebben of het weer zit niet mee, wil ik ook graag de Grube Wohlfahrt bezoeken."

Ga je ieder jaar meerdere keren op stedentrip?
"Ik ga sinds eind 2014 meer op stedentrips omdat ik meer tijd ben gaan steken in mijn website Reizen & Reistips. Ik wil immers ook meer content en foto's verzamelen voor de website. Vorig jaar had ik het doel om 12 tripjes te maken door het gehele jaar. Dat heb ik helaas niet gered, maar met 10 trips kwam ik aardig in de buurt! Ieder jaar maak ik in ieder geval één lange, verre reis. De overige trips zijn voornamelijk stedentrips."
Danny in Rome - beeld: Danny van der Meijden
Wat vind je zo leuk aan stedentrips maken?
"Het leukste aan een stedentrip vind ik het ontdekken van nieuwe plekken. Ik probeer de grote, bekende steden af te wisselen met de wat minder bekende steden. Rome, Madrid en Berlijn zijn natuurlijk fantastische steden, maar binnen enkele dagen kun je deze steden niet helemaal ontdekken. Daarnaast trekken deze steden vele toeristen. Als je naar de wat kleinere steden gaat, is het ten eerste minder druk en kun je ook veel meer zien."

Gaaf! Welke pareltjes heb je zoal ontdekt?
"Vorig jaar ging ik samen met mijn oma naar het oosten van Duitsland, Freiberg. Het leek wel alsof hier geen enkele toerist rondliep, terwijl Freiberg echt een leuke stad is. Ik had thuis een document samengesteld met alle hotspots van de stad. Eenmaal daar, is mijn oma naar familie gegaan en heb ik de stad ontdekt. Halverwege de middag sprak ik bij een café af met mijn oma voor 'Kaffee en kuchen'. Toen ze hoorde dat ik de Dom nog niet had bezocht, wilde ze per se mee. Ze wilde graag de Dom eens van binnen zien. En eerlijk is eerlijk, de Dom is misschien niet zo groot als de Dom van Keulen of Berlijn, maar absoluut een bezoek waard!"
Freiberg - beeld: Danny Reizen en Tips
Hoe vind je de kleinere, onbekende steden waar je graag naartoe gaat? 
"De meeste inspiratie doe ik op via Instagram. Ik volg een behoorlijk aantal accounts en scroll dagelijks meerdere malen door mijn tijdlijn. Sfeervolle steden met vakwerkhuizen vind ik echt fantastisch. Maar ik kan ook genieten van kiekjes van fraaie landschappen. Waar ik mezelf ook vaak op betrap als ik in Duitsland op de snelweg rijd, is dat ik de bruine borden voor de afslagen bestudeer. Hier staat vaak een belangrijke bezienswaardigheid op van een plek in de buurt. Als ik deze plekken vervolgens thuis opzoek, ontdek je soms weer leuke en onbekende plaatsen. Door het lezen van andere blogs kun je ook goede inspiratie opdoen!"
 
Welke minder bekende steden staan nog op je bucketlist? 
"Ik zag laatst een artikel voorbij komen op mijn Facebook-tijdlijn over Durbuy in België. Een klein, pittoresk dorpje. De foto’s spraken me direct aan en ik ben dit plaatsje gaan opzoeken op internet. Durbuy heb ik direct aan mijn bucketlist toegevoegd. Het stadje ziet er sfeervol met mooie, knusse straatjes. Dat zijn vaak de perfecte plaatsen om foto’s te maken en te genieten van een wandeling. Maar ook plaatsen als Hameln, Hallstatt, Freudenberg, Miltenberg, en wat verder weg, Alberello staan bijvoorbeeld op mijn lijstje om eens te bezoeken. Qua grotere steden wil ik graag eens naar Nürnberg, Bremen, Rostock, Wenen, Zürich, Warschau, Riga, Tallinn, Straatsburg... ach te veel om op te noemen! Ik vrees dat mijn lijstje iets maar door blijft gaan (ha ha)."
 Danny in Praag - beeld: Danny Reizen en Tips
Wat is je favoriete stad?
"Dat wordt een gedeelde eerste plek, Dresden en Berlijn zijn zonder twijfel mijn favoriete steden. Berlijn heeft zoveel variatie te bieden en kent natuurlijk een rijke geschiedenis. Ik ben er inmiddels 3 keer geweest en heb bij lange na nog niet alles gezien. De kans dat ik in de toekomst weer naar Berlijn ga is dan ook heel groot. Ik vind het behoorlijk fascinerend dat de Muur deze stad in tweeën heeft gedeeld en dat er nog zoveel plekken gerelateerd aan de tweedeling te bezoeken zijn. Maar ook de ondergrondse wereld van Berlijn is uniek. De sfeer is ontspannen, het reizen met de U-Bahn en S-Bahn is gemakkelijk waardoor je ook gemakkelijk naar andere delen van de stad kunt gaan. Er zijn zoveel bezienswaardigheden, je kunt er heerlijk (en goedkoop) eten en zijn er volop leuke activiteiten te doen. Bijvoorbeeld de stad verkennen in het symbool van de DDR: de Trabant. Berlijn heeft voor iedereen iets te bieden."

En waarom ook Dresden?
"Dresden is een ander verhaal. In mijn jeugd zijn we meerdere malen naar Dresden gereden in de tijd dat het nog de DDR was. Mijn moeder kwam uit de DDR en omdat mijn oma er destijds nog woonde, brachten we haar vaak een bezoek. Mijn zus is zelfs nog geboren in Dresden. Hoewel ik die tijd niet helemaal bewust mee heb kunnen maken, heeft Dresden altijd iets speciaals voor me, maar het is ook gewoon een hele mooie stad. Voor de Tweede Wereldoorlog was Dresden misschien wel Europa's mooiste stad, maar na de fatale avond op 14 februari 1945 lag de gehele stad in puin. Symbool was de Frauenkirche die tot 1994 in puin lag en pas in de 21e eeuw weer opgebouwd was. Dresden is na de val van de Muur weer compleet opgekrabbeld. De Altstadt van Dresden is nog steeds prachtig met vele bezienswaardigheden die op loopafstand te bezichtigen zijn. Maar vergeet ook zeker de omgeving van de Altstadt niet, want ook daar zijn vele bezienswaardigheden te vinden. Iets buiten Dresden is ook een fantastisch natuurpark te vinden: Sächsische Schweiz. Ik heb de wens om ooit zelf nog eens in deze mooie stad te kunnen wonen."
Dresden - beeld: Danny Reizen en Tips
Geef je op!
Heb jij ook een bijzonder verhaal over een stedentrip? Stuur dan een e-mail naar redactie@cityzapper.com en wie weet nemen we contact met je op. 


Wil je meer weten over Danny en zijn stedentrips? Neem dan een kijkje op zijn blog!

Beeld: Danny van der Meijden

Laat een reactie achter