Zoekresultaten

Locals aan het woord: Janke Nieske over Groningen

Locals aan het woord: Janke Nieske over Groningen

Een stedentrip in eigen land? Er gaat niets boven Groningen! In het hoge noorden van Nederland valt namelijk altijd wel wat te beleven. Ook al ligt Groningen voor de meesten niet om de hoek, maar een bezoek is de rit zeker waard. Wat je niet mag missen in deze stad? Stadjer (dit leggen we zometeen uit) Janke Nieske deelt haar favoriete tips!

Hoi! Kun je jezelf voorstellen aan de lezers? Wie ben je, wat doe je en hoelang woon je al in Groningen?

''Joehoe! Mijn naam is Janke Nieske Mulder en ik ben studente Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Verder heb ik twee bijbaantjes en korfbal ik hier sinds ik vijf jaar oud ben. Ik ben hier geboren en getogen en woon inmiddels zo'n 23 jaar in Groningen. De Groningse benaming voor iemand die in de stad woont, is stadjer. Dat ben ik dus wel te noemen.''
Beeld: Janke Nieske Mulder
Wat maakt deze stad uniek?
''Groningen bruist en is een echte studentenstad. Er valt hier 24 uur per dag wat te beleven. Toch heb je, als je er rondloopt, niet echt het gevoel dat je je in een grote stad bevindt. Ik denk dat de charme van Groningen ligt in de gemoedelijke sfeer. Ik zat afgelopen week te lunchen met een vriendin en zij zei: "Groningen is eigenlijk net een dorp, een groot dorp." En dat is zo. Het is moeilijk anoniem te blijven in Groningen. Een plaats met een dorpsgevoel, maar wel met alle faciliteiten van een stad. Ralf Poelman zingt het zo mooi in zijn ode aan Groningen: "Hoog in het Noorden daar ligt een stad die altijd de sfeer van een dorp heeft gehad".''

Wat vind je het leukste aan wonen in Groningen? 
''Ik houd van de sfeer in Groningen. Wanneer ik er rondloop, krijg ik echt het gevoel dat het mijn stad is. Je komt altijd wel een bekende tegen waar je een praatje mee kan maken. Ik houd van de mooie panden aan de Hoge der A langs de grachten in het centrum. Verder vind ik het fijn dat je in principe (als je geen haast hebt) alles lopend kan doen. Niks ligt ver van elkaar verwijderd!''

Hoe zou jij de stad in drie woorden omschrijven?
''Bruisend, jong en gezellig.''
Beeld: Bert Kaufmann (Flickr)
Hoe zou je de inwoners van Groningen omschrijven?
''De inwoners van Groningen zijn vrij nuchter. Je moet niet vergeten dat de stad in het hoge noorden van ons land ligt. Ik heb over het algemeen het gevoel dat de mensen hier niet zo snel van hun stuk te brengen zijn. Mensen kijken eerst vaak de kat uit de boom. In het westen zijn mensen wat rechter voor zijn raap en stellen zij zich wat makkelijker open. Groningers vinden Amsterdammers soms wat te overdreven. Terwijl mensen uit het westen de noorderlingen misschien wat te nors en stug vinden.''

Wat is jouw favoriete plek in de stad?
''Ik vind het zomers heerlijk om een beetje te slenteren door de Oranjebuurt. Ik heb daar zelfs nog een poosje gewoond. Je hebt er een paar ontzettend leuke kroegjes. Het ligt wat meer uit het centrum en dat is soms ook erg lekker. In deze wijk ligt ook het Noorderplantsoen. Het is hier altijd zo gezellig! Je kunt er heerlijk op een kleedje bij de vijvers liggen en 's avonds met vrienden barbecueën en de nodige drankjes nuttigen. Eind augustus wordt hier ieder jaar Noorderzon georganiseerd. Dit festival is ieder jaar weer een feestje voor mij. Je kan er alleen naartoe gaan, want er zijn altijd bekenden waar je bij kan aansluiten. Muziek, theater en vooral heel veel lekker eten en drinken. Zeker een aanrader!''
Beeld: Pierre Borasci
Welke drie bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen als je in Groningen bent? 
''Groningen heeft een hele hoop te bieden op cultureel gebied. Het Groninger Museum is hierbij een hoogtepunt. Het gebouw met de bijzondere museumarchitectuur hoort echt bij de stad. Het is dus een absolute topattractie. Voor een ieder die van het station komt, valt het postmodernistische gebouw direct in het oog. Iedereen die wat met de stad heeft, zou hier een keer naar binnen geweest moeten zijn. De smoes niet van kunst te houden gaat hier niet op. Het museum heeft veel verschillende tentoonstellingen, zodat er voor ieder wat wils is. Zo bezocht ik voor het laatst het museum tijdens de expositie van David Bowie. Echt te gek!
Wie verder aan Groningen denkt, denkt aan de Martinitoren. De kerk maakt al z'n 500 jaar deel uit van de skyline van de stad. Het is dus zeker de moeite waard om deze een keer te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Bovendien pak je op deze manier direct de Grote Markt mee. Ook staat hier het stadhuis, een prachtig gebouw dat in de avonduren verlicht wordt. 
Neem ook eens een kijkje in het Prinsenhof. Je loopt dan langs de Schouwburg, die ook de moeite waard is om te bekijken. Via een poort loop je het monumentale pand binnen. Het is er rustig, terwijl het midden in het centrum ligt. Ideaal voor een kopje koffie in de stadstuinen van Groningen.'' 
Beeld: Martijn Senders Photography
Waar vind je de beste koffie? 
''Misschien een beetje een saai antwoord, maar ik dronk het liefst koffie op de Rijksuniversiteit. Zo graag zelfs, dat ik er wel te laat voor wilde komen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om koffie uit de automaten te halen. Maar deze koffie is vaak slap en waterig. De schuimlaag van de zelfgemaakte cappuccino is zo stevig en de koffie is van heerlijke bonen. Een nadeel is dat het enorm lang duurt om 's ochtends dit bekertje te bemachtigen. De rijen in het Harmoniegebouw stonden soms wel tot midden op de trap.'' 

Wat zijn je drie favoriete restaurants in de stad en waarom? 
''Ik ben een enorme sushi liefhebber. Als ik zin heb in de Japanse rijsthapjes breng ik een bezoek aan restaurant Imono in de Gelkingestraat. Nu werk ik hier tevens al 6 jaar naast mijn studie. Je zou kunnen denken dat ik hierdoor bevooroordeeld ben, maar niks is minder waar. Juist omdat ik er werk is het bijzonder dat dit mijn favoriete sushirestaurant is. Ik krijg er geen genoeg van!
Lekkere pizza's kan je eten bij de Uurwerker. Hier is alles gericht op selfservice en moet je de drankjes en hapjes zelf bij de bar bestellen. Bovendien zit het er ook erg gezellig. Je kan er ook heerlijk koffie drinken en 's avonds borrelen. Het terras zit aan het Uurwerkersplein. Hier zit ook mijn favoriete biercafé, de Pintelier. Uitgegeten bij de Uurwerker betekent rechtstreeks door om bier te drinken in de Pintelier. 
Als ik zin heb om wat uitgebreider te eten, gaat mijn voorkeur uit naar een verrassingsmenu. Ik houd van verschillende smaakjes en kleine hapjes. Café Schuitendiep is hier de perfecte locatie voor. Je kunt hier kiezen uit 4, 5 of 6 gangen. Hier kan een bijpassend wijnmenu natuurlijk niet aan ontbreken.'' 
Beeld: Martijn Senders Photography
Waar moet je zijn voor een gezellig avondje uit?
''Persoonlijk vind ik het heerlijk om tot in de vroege uurtjes aan de bar te zitten. Ik vind dit vaak gezelliger dan de feestcafés. Ik ben wat dat betreft meer een kroegtijger. Naast de Pintelier, breng ik regelmatig een bezoek aak der Witz aan de Grote Markt. Een erg smal café, waar het 's avonds vaak erg druk is. Eenmaal een plekje bemachtigd, kan ik hier uren zitten kletsen met vriendinnen. Ook de Chaplin's Pub aan het Zuiderdiep doet het goed. Het zit tegenover de Pathé. Filmpje gekeken? Dan kom je niet onder een borrel in de Chap uit. Toch beland ook ik vaak na wat biertjes op de dansvloer. Op de dansvloer van 'T Gat van Groningen wel te verstaan. In de Peperstraat zijn veel mogelijkheden om te dansen en te feesten. Deze manier van uitgaan is zeker uniek te noemen. Niet alleen voor Nederland; ik denk dat er weinig steden zijn waar je iedere ochtend tot 9 uur door kan en waar alle horecagelegenheden zo dichtbij elkaar liggen.'' 

Stel je hebt 1 dag te besteden in Groningen, hoe zou je dag eruit zien?
''Ik hoop dat deze dag dan toevallig op een warme zomerdag valt. Ik zou dan heerlijk een wandeling door de stad maken. Aan het begin van middag een kijkje nemen in het Noorderplantsoen en genieten van het zonnetje met vriendinnen. Rond een uur of 16.00 zou ik op een handdoek gaan liggen bij de Hoornseplas en dan barbecueën met z'n allen. Na het eten spelletjes doen in een kroegje en afsluiten met drankjes in de stad. En wie weet beland ik dan zo weer op de dansvloer. Ja, dit klinkt als een perfecte dag!''

Krijg je na het lezen van deze insider-tips spontaan zin om een bezoek aan het hoge noorden te brengen? In onze gratis stadsgids vind je de leukste restaurants, bezienswaardigheden, musea en uitgaansgelegenheden. 

Staat jouw stad vol met leuke hotspots en wil je die graag met ons delen? Dat kan! Stuur een mailtje naar glenda@zappergroup.com en wie weet staan jouw tips binnenkort op onze blog! 

Beeld: DutchScenery (iStock), Janke Nieske Mulder, Bert Kaufmann (Flickr), Pierre Borasci, Martijn Senders Photography

Laat een reactie achter