Zoekresultaten

Locals aan het woord: Marjolein over Groningen | CityZapper

Locals aan het woord: Marjolein over Groningen

In het Noorden van ons kleine kikkerlandje ligt de stad Groningen. Saai? Verre van! Groningen is een bruisende studentenstad waar ontzettend veel te beleven is. Reisblogger Marjolein Linstra woont en werkt in Groningen en geeft maar al te graag tips voor een stedentrip in Groningen.

Hoi! Kun je jezelf voorstellen aan de lezers? Wie ben je en wat doe je precies?

"Hallo, ik ben Marjolein, 29 jaar oud en woon sinds acht jaar in het mooie Groningen. Het was voor mij geen nieuwe stad op dat moment, want ik kom er al van kleins af aan. Ik ben namelijk geboren in de provincie Groningen: Onstwedde. In het dagelijks leven werk ik bij FC Groningen en daarnaast schrijf ik voor mijn eigen reisblog, Your Travel Guide. Daar ben ik sinds april 2016 mee begonnen en ik haal hier veel energie en inspiratie uit. Superleuk dus! Zolang het budget het toelaat probeer ik dan ook op reis te gaan. Het liefst naar Amerika, maar ook in Europa zijn er genoeg plekken die nog te ontdekken zijn. Naast het reizen en schrijven, sport ik en kijk ik graag films."
Marjolein Linstra over Groningen
Kun je wat vertellen over jouw leven in Groningen?
"Op mijn 21e ben ik in Groningen gaan wonen in de wijk de Oosterpoort. Samen met mijn zusje deelde ik een huis. Een wijk waar een mix van studenten, starters en ‘echte’ Groningers wonen. Een leuke combinatie dus. De wijk bevindt zich op tien minuten fietsen van de stad en ik kon lopend naar mijn werk. Na zeven jaar verruilde ik de Oosterpoort voor de wijk Helpman, waardoor ik iets verder van het centrum ben komen te wonen, maar er een klein winkelcentrum voor heb teruggekregen. Ook woon ik nu iets dichter bij het Hoornsemeer, waar ik hardlopend naar toe kan. Zeker in de zomer is dat genieten!"

Hoe zou jij Groningen omschrijven?
"De stad Groningen heeft een echte mix qua inwoners. Er wonen veel studenten waardoor het eigenlijk altijd levendig is. Tegenwoordig vind je in de stad ook steeds meer concept stores en andere leuke eettentjes. Ik vind het leuk om te zien dat ook Groningers met de tijd meegaan. Mensen durven het aan om iets nieuws te starten in Groningen. Dat vind ik tof."
Hofjes in Groningen - beeld: Marjolein LinstraWelke bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen als je in Groningen bent?
"Als je in Groningen bent is het zeker de moeite waard om via de Folkingestraat naar het centrum te lopen. Het is in 2014 uitgeroepen tot de beste winkelstraat van Nederland. De straat zelf heeft een mix van verschillende winkels en het is een gekrioel van fietsers en wandelaars. Hoge en Lage der A zijn ook een mooi stukje van Groningen welke vaak worden overgeslagen. Daarnaast is de Prinsentuin een bezienswaardigheid die je niet mag missen en zijn er ook nog meerdere hofjes die je kunt bezoeken."

Hoe is het uitgaansleven in Groningen? 
"Naar mijn mening kun je in Groningen het beste uitgaan van heel Nederland. Waar anders kun je ’s ochtends om half 8 nog de kroeg induiken? Of naar huis fietsen als de marktkooplui hun kramen alweer klaarzetten? Juist, nergens. De meeste kroegen en discotheken vind je in de Poelestraat en Peperstraat. Vroeger ging ik vaak op stap, tegenwoordig vind ik een borrel doen in de stad leuker. Mijn favorite spot is het Concerthuis in de Poelestraat. In dit gebouw zat vroeger een bioscoop, maar tegenwoordig is het een relaxte plek met daarnaast ook een leuke menukaart. Ideaal voor een borrel dus! Daarnaast is het ook leuk om op zondag naar de 'Brakke Brunch' te gaan in het Concerthuis. Voor een vast bedrag kun je eten wat je wilt en dan kun je aan van alles denken: patat, salades, taarten, broodjes, snoep, pannenkoeken en ga zo maar door. Ook de Uurwerker is een van mijn favorites. Het is een van de plekken waar je op vrijdagmiddag gezellig kunt borrelen."Noorderplantsoen Groningen - beeld: Marjolein Linstra
Heb je een favoriete plek in de stad? 
"Ik heb niet echt een favoriete plek in Groningen. Er zijn veel lunchtentjes waar ik graag kom. Vooral in de Oude Kijk in ’t Jat zitten onder andere Feel Good, No. 25 en Bij Britta. Leuke plekken waar je kunt lunchen en bij de laatstgenoemde heerlijke taarten kunt eten. Het GroningerForum is een van mijn favoriete bioscopen in Groningen. Daarnaast zijn het Noorderplantsoen en het Hoornsemeer plekken waar ik in de zomer graag kom. Ook even ronddwalen door de buurt vind ik heerlijk. Ik ontdek nog steeds nieuwe plekken!"

Hoe zou je de inwoners van Groningen omschrijven?
"Groningers zijn over het algemeen redelijk nuchter en zijn niet verlegen om het geven van hun mening. Toch zijn ze altijd gastvrij. Ik woon al ruim acht jaar tussen de Groningers en ik voel mij hier heel erg thuis."

Wat is je favoriete restaurant in de stad?
"Bij de Uurwerker en het Concerthuis kun je dus prima eten. Konbu Streetfood is een redelijk nieuw Aziatische restaurantje waar je heerlijk kunt eten en wat niet veel mensen weten is dat je bij het GroningerForum naast de bioscoop ook een leuke kaart hebt. Houd je van burgers? Dan mag je een bezoek aan Wereldburgers ook niet overslaan."

Wanneer zou je Groningen het beste kunnen bezoeken voor een stedentrip? 
"In augustus is er in het Noorderplantsoen het festival Noorderzon. Er hangt een gezellige sfeer in het park met overal eettentjes en muziek. Zeker een aanrader. Mocht je op een ander moment naar Groningen willen, dan is december ook een leuke optie. In een van de laatste weekenden vind je het Winter Welvaart rond Hoge en Lage der A. Alle schepen zijn versierd met lampjes en je mag binnenkijken op de enorme schepen."
Laif en Nuver Groningen - beeld: Marjolein LinstraWaar kun je het beste naartoe voor een goede shopsessie?
"In de Herestraat kun je alle grote merken vinden, maar wil je liever unieke winkels, dan kun je het beste naar de Folkingestraat en de oude Kijk in ’t Jat. Hier zitten leuke concept stores waar je zeker niet met lege handen naar huis gaat. Op de Vismarkt vind je nog een hele leuke winkel: Laif en Nuver. Sla deze winkel zeker niet over bij een bezoekje aan Groningen. Ze hebben daar zoveel mooie woonaccessoires!" 

Stel je hebt 1 dag te besteden in Groningen, hoe zou je dag eruit zien?
"Ik zou de dag starten met een bezoekje aan het Groninger Museum. Het museum heeft vaak leuke tentoonstellingen, maar is vanaf de buitenkant al een bezienswaardigheid op zich! Daarna zou ik via de Folkingestraat doorlopen naar de Martinitoren om deze te beklimmen. Vlakbij vind je de Prinsentuin, wat leuk is om even doorheen te lopen. Voor de lunch zou ik richting de Oude Kijk in ’t Jat gaan waar je genoeg opties vindt tot lunchen. Aangezien ik een filmliefhebber ben zou ik graag ’s middags naar de film gaan in het Groningerforum met daarbij een heerlijke carrot cake. Als afsluiter zou ik eindigen in de Uurwerker voor een borrel en een diner."

Wil je meer reistips van Marjolein? Ga dan snel naar haar blog

Kijk voor meer hotspots in Groningen in onze cityguide

Beeld: venemama (iStock) & Marjolein Linstra.

Laat een reactie achter