Zoekresultaten

Vakantie Dilemma’s: Anne

Vakantie Dilemma’s: Anne

Ben je toe aan een leuke stedentrip? Dan moeten er vele keuzes gemaakt worden, voordat je bij de gewenste vakantie uitkomt en kunt gaan boeken en regelen. Om te kijken hoe andere reizigers hiermee omgaan, hebben wij een lijst met vakantie dilemma's opgesteld. 

Dit keer is het de beurt aan Anne om deze vragen te beantwoorden! Anne is 35 jaar, geboren en getogen op de Veluwe maar woont sinds begin 2016 samen met haar vriend Jeroen in Hoofddorp. In de zomer staat ze vaak op de tennisbaan en probeert ze regelmatig een rondje op de racefiets te maken. Daarnaast heeft ze haar eigen blog Dit is Anne!, waarop ze haar drie passies reizen, schrijven en fotografie bij elkaar brengt.
Beeld: Anne Treur
Stedentrips zijn beter in de zomer of in de winter?
''Mijn voorkeur gaat vooral uit naar de vroege zomer, het liefst in juni. Ik vind het fijn als een stad groen is en het zonnig weer is zodat je lekker buiten kunt lopen en een terrasje mee kunt pakken. Hoewel soms de herfst ook prachtig is! Ik was eind oktober voor mijn werk in Krakau en heb daar nog een dagje stedentrip aan vastgeplakt. Rondom het centrum van Krakau loopt een park dat op dat moment echt prachtig in bloei stond. Dus wat dat betreft kan de herfst ook nog wel verrassende pareltjes opleveren! Een stedentrip in de winter spreekt mij minder aan. Afgelopen november gingen we met vriendinnen naar Wenen om de kerstmarkten te bezoeken. De stad heeft op mij vooral een grauwe en grijze indruk achtergelaten maar dat komt waarschijnlijk door het jaargetijde.''
 
Binnen of buiten Europa? 

''Toch wel binnen Europa, hoewel New York één van mijn favoriete stedentrips ooit was en ik heel graag terug wil naar deze fascinerende stad! Maar het nadeel van een stedentrip buiten Europa vind ik dat je vrij lang moet reizen voor een relatief kort verblijf. Je gaat niet zo snel twee weken op citytrip dus voor een lang weekend kies ik liever iets wat op een paar uur afstand te bereizen is. Bovendien heeft Europa zoveel mooie steden dat ik nog lang niet uitgekeken ben! Dit jaar staat bijvoorbeeld Dubrovnik op de planning, wat mij echt een prachtige stad lijkt!'' 
 
Je hele schema van tevoren uitstippelen of alles ter plaatse uitzoeken?

''Haha, ik stippel echt alles helemaal van tevoren uit. Als ik ga roadtrippen heb ik vaak nauwelijks meer een kaart nodig, omdat ik al zó vaak Google Maps bestudeerd heb! Mijn eerste bezoek aan Rome was tijdens een hectische verhuizing, dus ik was door tijdgebrek totaal niet voorbereid. Ik weet nog dat we vrij verloren in de stad rondliepen en alleen maar wat bekende highlights hebben bekeken. Toen ik later terugkwam naar Rome, was ik beter voorbereid en besefte ik pas hoe ontzettend veel we tijdens die eerste reis gemist hebben.''
 Beeld: Anne Treur
Met familie of vrienden op stedentrip?
''Mijn zus is ook mijn beste vriendin dus mag ik haar bij mijn vrienden rekenen? Ik ga graag op stedentrip met mijn vriend; we vinden dezelfde dingen leuk en een stedentrip is dan ook heel ontspannend. Onze vriendinnen trip naar Wenen was ook erg leuk, al zie je met vijf meiden niet zo gek veel van de stad, omdat er zo uitgebreid gekletst wordt tijdens ontbijt en lunch! Dus daar hebben we al snel ons plan op aangepast en de to-see-lijst een beetje ingekort. Om eerlijk te zijn vind ik het ook heerlijk om alleen een nieuwe stad te ontdekken. Het gevoel dat je anoniem in een grote stad loopt en alle tijd voor jezelf hebt om nieuwe dingen te ontdekken… fantastisch!'' 
 
Reizen met een weekend-tas of een koffer?

''Sowieso neem ik voor een stedentrip alleen handbagage mee. Wel gaat mijn voorkeur uit naar een kleine koffer omdat een weekendtas zo’n gesjouw is. Dus liever iets op wieltjes wat ik achter mij aan kan trekken! Het voordeel van een weekendtas is wel weer dat je hem overal tussen propt dus als we met de auto op vakantie gaan, gaat er wel vaak een weekendtas mee. Maar voor een stedentrip kies ik toch voor de (kleine) koffer!''
 
Bezoek je de highlights of liever de onbekende plekjes?
''Het liefst een combinatie van beide, waarbij ik vaak wel enthousiaster ben over de onbekende plekjes. Ik heb een hekel aan enorme groepen toeristen dus die probeer ik altijd te mijden. Om Rome nog maar eens als voorbeeld te nemen: natuurlijk is het Colosseum prachtig en heb ik dit ook wel bezocht. Maar over onbekendere plekken, zoals de Via Antica Appia of de Thermen van Caracalla, was ik zelf veel enthousiaster omdat je daar nauwelijks toeristen ziet en je in alle rust van deze prachtige plaatsen kunt genieten. In Krakau is het grote plein in het centrum het bekendst en drukst bezocht, terwijl ik zelf de Joodse wijk, die daarachter ligt, veel mooier vind. Je ziet daar prachtige streetart, je hebt er de leukste restaurants, je kunt oude synagoges bezoeken en de hele sfeer is veel relaxter dan in het drukke centrum.'' 
 
Nooit meer vliegen of nooit meer met de trein?

''Dat is een makkelijke! Ik reis maar zelden met de trein en juist wel veel met het vliegtuig dus die keuze is snel gemaakt. Over het algemeen vind ik de trein vrij duur vergeleken met vliegprijzen. Bovendien hebben we twee leaseauto’s voor de deur staan dus naar bestemmingen die met de trein bereikt kunnen worden, pakken we al snel de auto. Ik denk dat mijn laatste vakantie-per-treinreis tien jaar geleden is, toen we met de trein naar Praag gingen. We schrokken ons een hoedje toen we in Berlijn een tussenstop hadden omdat we dachten dat we helemaal in de verkeerde trein zaten (en zeg nu zelf, wie bedenkt het om over Berlijn naar Praag te rijden!). En heel vroeger reisden we ook wel met de nachttrein naar de wintersport, maar ik kon nooit slapen in zo’n hobbelende trein. Dus zat ik de hele nacht met mijn neus tegen het raam geplakt of er al sneeuw te zien was!'' 
 
Ga je liever naar een rooftop bar of een terrasje op het plein?
''Dat is een lastige, maar ik denk dat ik toch voor het terrasje op het plein ga. Hoewel ik de rooftopbars van New York echt waanzinnig leuk vond, heb ik toch ook wel erg goede herinneringen aan terrasjes in Italiaanse steden als Lucca, Siena en Arezzo. Vooral Arezzo vond ik echt fantastisch! Veel rustiger dan toeristensteden als Lucca en Siena en zó’n prachtig stadje. Het Piazza Grande is erg mooi (en bekend uit de film La Vita e Bella) en onder een schitterende zuilengalerij vind je allemaal gezellige terrasjes. Dus ja, als ik mag kiezen, ga ik toch liever daarvoor!'' 
 
Wolkenkrabbers of standbeelden?

''Dan de wolkenkrabbers. Ik heb zelf niet zo gek veel met standbeelden dus zet ze ook maar zelden op de foto. Wolkenkrabbers vind ik dan wel weer fascinerend en vooral het uitzicht dat je vanaf de top hebt! In New York hebben we er ook bewust voor gekozen om zowel het Empire State Building als de Top of the Rock te bezoeken. Eentje bij zonsondergang en eentje overdag zodat je toch een ander uitzicht hebt!'' 
 Beeld: Anne Treur
Nooit meer terug naar je lievelingsstad of nooit meer een nieuwe stad ontdekken?
''Ai, dat is heel lastig! Ik denk dat Rome mijn lievelingsstad is en ik zou het verschrikkelijk vinden om daar nooit meer naar terug te mogen. Maar aan de andere kant zijn er nog zoveel mooie steden te ontdekken dat ik toch maar voor het tweede ga. Op dit moment ben ik bezig met een schrijfklus over verschillende Europese steden en bij elke onbekende stad denk ik: “Daar wil ik naartoe!” Zo staan Athene, Barcelona, Kopenhagen, Budapest, Lissabon en Helsinki nog op mijn verlanglijst en het zou jammer zijn als ik ze nooit kan bezoeken!''

Welke keuzes zouden jullie maken? Laat het ons weten in de reacties! Heb jij net als wij een enorme liefde voor reizen en lijkt het je leuk om deze dilemma's te beantwoorden? Dat kan! Stuur een mail naar redactie@cityzapper.com om je aan te melden. 

Beeld: Anne Treur

Laat een reactie achter