Zoekresultaten

Vakantie Dilemma’s: Helena

Vakantie Dilemma’s: Helena

Het is weer vrijdag! En dat betekent: tijd voor een nieuw interview op CityZapper! Deze week is het de beurt aan Helena van de blog Eating Habits.

Hi, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
''Mijn naam is Helena Smit. Rotterdammer(t) en indo (Nederlandse vader, Indonesische moeder) en voor sommigen sta ik beter bekend als IndoRotterdammert. Zo heette mijn blog eerst. Maar omdat dat niet helemaal de lading dekte, heb ik dit omgezet naar Eating Habits. Zo heet ook mijn bedrijf waarmee ik organisaties en projecten help met de (online) marketing en communicatie die hun eetcultuur willen promoten. Daarnaast heb ik ook nog mijn bedrijf Visibilitas. Organisaties in de gezondheidszorg kunnen mij inhuren als freelance (online) marketing en communicatie adviseur. In mijn vrije tijd, want die heb ik heus nog wel, ga ik graag uit eten met vrienden of op culinaire reis. En dat gebruik ik dan ook weer als content voor mijn blog. Eating Habits gaat over eetculturen en het maken van culinaire reizen in Europa en Azië.''
Beeld: Helena Smit
Binnen of buiten Europa?
''Ik vind het heel erg leuk om op vakantie te gaan in Europa. De diversiteit binnen de verschillende landen is erg groot. En er is ook een groot aantal landen, vooral in het oosten van Europa, dat veel minder toeristisch is.''

Zomerse of winterse stedentrip?
''Ligt aan de temperatuur. Als het zomers onder de 20 graden (vooruit 25 graden max) blijft, vind ik het prima. Anders ga ik liever voor een winterse stedentrip. Op kou kun je je kleden, op warmte niet. En aangezien ik op een stedentrip zoveel mogelijk wil zien en ik met warm weer niet vooruit te branden ben, is het voor mij: hoe kouder hoe beter. Als ik terugdenk aan de stedentrips die ik heb gemaakt, dan zijn die keren dat het onder de 0 graden was ook het leukst. Helsinki met grote stukken ijs in de haven, IJsland onder een dik pak sneeuw tijdens de kerst waar ik tot aan mijn middel in wegzakte, Bratislava, Wenen en Tallinn in de sneeuw, het heeft toch wel wat.''
Beeld: Helena Smit
Hotel, hostel of appartement?
''Hostel voor geen goud meer! Heb een paar keer noodgedwongen in een hostel gezeten en nee, ik wil me gewoon helemaal kunnen terugtrekken na een lange dag reizen en dat gaat gewoon niet in een hostel. Tuurlijk kun je ook gewoon een eigen kamer huren, maar dan kun je net zo goed in een hotel zitten. Zoveel duurder is dat vaak niet. Ik hoef geen luxe kamer. Maar het moet wel schoon en rustig zijn. Meestal huur ik een appartement via Airbnb als ik een stedentrip maak. Vaak is dat nog het voordeligst ook en je hebt ook vaak nog een local waar je het een en ander aan kunt vragen.'' 

Met familie of vrienden op stedentrip?
''Vrienden. Mijn familie is niet zo reislustig helaas. En het merendeel van mijn familie zit in Indonesië. Als ik daar ben, gaat meestal de hele bups mee. Met z’n allen in een te kleine auto. Achterbak vol met eten; want je zal maar honger krijgen onderweg. Meestal is de eindbestemming ook een restaurant of een andere plek waar je kunt eten. Mijn liefde voor eten zit nou eenmaal in de familie. Maar ik denk dat iedereen met een Indische/Indonesische familie dit wel herkent.'' 
beeld: Helena Smit
Kuala Lumpur of Tokio?
''Tokio. Zeker weten! Ik vind Japan zo’n fascinerend land met Tokio als hoogtepunt. Het eten is er lekker, de mensen zijn er vriendelijk en de tegenstellingen tussen oud en nieuw zijn immens! Al heb ik het ook erg naar mijn zin gehad in Kuala Lumpur. Maar eigenlijk vond ik mijn tijd in Penang nog leuker dan Kuala Lumpur. Het is minder massaal daar en verder werd ik er rondgeleid door vrienden van mij, die daar wonen. Je ziet en proeft zoveel meer van een land wanneer je met locals bent. Daarom vind ik het zelf ook altijd erg leuk om buitenlandse vrienden in Nederland rond te leiden. Hopelijk kan ik ze zo net dat beetje extra ‘Dutchness’ meegeven tijdens hun reis.'' 
Beeld: Helena Smit
Elk jaar een nieuwe stad ontdekken of meerdere malen naar dezelfde stad
''Elk jaar een nieuwe stad. Ik probeer telkens zoveel mogelijk uit een stedentrip te halen qua het zien van bezienswaardigheden en eten van de verschillende streekgerechten. Meestal hoef ik voor mezelf dan ook niet meer terug. In Londen ben ik wel meerdere keren geweest. Die stad verveelt nooit. Vooral de diversiteit aan internationale keukens daar vind ik geweldig. Verder ga ik regelmatig naar Düsseldorf. Ze hebben daar een grote Japanse wijk pal naast het treinstation waar je overheerlijk sushi, ramen en kleurrijke bentoboxen kunt kopen. Ik zou namelijk graag nog een keer naar Japan willen, maar omdat ik daar nog niet aan toe ben gekomen, is Düsseldorf een mooi alternatief.''

Genieten van het nachtleven of vroeg uit de veren om de stad te ontdekken?
''Vroeg uit de veren. Ik ben altijd om 6 uur wakker. Maak niet uit of ik net een lange reis heb gemaakt door verschillende tijdzones. Mijn bioritme reist gewoon mee. Heel fascinerend, maar best wel praktisch eigenlijk. Tijdens een stedentrip is niets zo fijn als ’s ochtends vroeg mijn bed uit en dan voordat de meeste toeristen hun bed uitkomen de stad te verkennen. Ergens een ontbijtje te eten buiten de deur, liefst op een plek waar veel locals komen en dan de plannen te maken wat ik die dag allemaal ga doen.'' 
Beeld: Helena Smit
Foto’s of video’s maken tijdens een stedentrip?
''Ik ben inmiddels ook begonnen met video’s, maar foto’s maken doe ik het liefst. Ook weer niet al te veel, want soms zie ik van die mensen die niet meer achter hun camera of telefoon vandaan komen en dan vraag ik mij af: beleef je nog wel echt je vakantie? Het is zoveel mooier om het met eigen ogen te zien dan door de lens van je camera. Ook maak ik aantekeningen van de indrukken die ik heb tijdens een reis. Die gebruik ik dan weer voor mijn blog. Dat vind ik veel waardevoller dan foto of video.''

Actief op social media tijdens een stedentrip of telefoon uit?
''Ik ben wel actief of social media. Meestal wanneer ik ergens zit en wifi heb plaats ik een aantal stories op Instagram. En ik deel meestal 1 keer per dag een #eetupdate op Facebook. Verder is mijn telefoon uit. Sowieso heb ik altijd al mijn notificaties uitstaan op mijn telefoon. Of ik nu wel of niet op reis ben. Dan is wel zo rustig. En dan kan ik op mijn telefoon kijken wanneer ik dat wil.'' 

Ga met blogger Helena mee op reis naar de leukste en/of verrassendste culinaire bestemmingen. Lijkt het jou leuk om jouw keuzes terug te vinden op onze blog? Stuur dan een mailtje

Beeld: Helena - eatinghabits.nl

Laat een reactie achter