Zoekresultaten

Vakantie Dilemma’s: Elisa

Vakantie Dilemma’s: Elisa

Het is weer tijd voor Vakantie Dilemma's! In deze rubriek schotelen wij een mede-reisliefhebber een aantal lastige dilemma's voor. Vandaag is het de beurt aan Elisa van de reisblog FlitterFever. Kiest zij voor zon of sneeuw? Binnen of buiten Europa? Dubai of New York?

Elisa is in het dagelijks leven marketing manager in de diergeneeskunde, in haar vrije tijd reisblogger voor haar eigen website FlitterFever. Vrij vertaald betekent dat zoiets als ‘fladderkoorts’. Elisa vliegt graag van plek naar plek en als reisverslaafde krijgt zij al gauw na thuiskomst weer last van een onrustig, haast koortsachtig gevoel. Als ze een jaar niet zou reizen, dan nog zou ze genoeg materiaal hebben om wekelijks een nieuw artikel te kunnen publiceren. Echter gaat dat niet gebeuren aangezien er dit jaar nog reizen naar onder andere Egypte, Georgië, Oekraïne, IJsland en Nicaragua op de planning staan.
Beeld: Elisa
Zomerse of winterse stedentrip?
''Oei lastige keuze. Eigenlijk doe ik city trips meestal in het voor- en najaar. Qua kosten is de winter vaak gunstiger maar de temperatuur minder; in de zomer is het op veel plekken te warm en vaak stukken duurder. Wel geniet je vaker van blauwe luchten, wat natuurlijk weer mooie plaatjes oplevert. Als ik echt zou moeten kiezen dan ga ik denk ik voor een city trip in de zomer. Dan wel naar een Noord-Europese stad waar het niet al te warm is, zoals Tallinn.''

Binnen of buiten Europa? 
''Buiten Europa. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van Europa, Europa is prachtig. En ook dit jaar staan er weer flink wat Europese bestemmingen op mijn to do lijstje. Maar dat komt eigenlijk meer door mijn vriend die niet te vaak te ver weg wil. Want als je buiten Europa reist, dan ga ik liever minimaal 2-3 weken. Buiten Europa is het avontuurlijker, echt andere culturen, landschappen, warm weer wanneer het in Nederland guur en kil is, heerlijk! Daar heb ik wel wat uurtjes in het vliegtuig voor over.''
Beeld: Elisa van Velzen
Dubai of New York?
''New York, absoluut. Ik ben twee keer in Dubai geweest en vijf keer in New York City. Dubai heeft zeker zo z’n leuke kanten maar New York heeft voor altijd mijn hart gestolen. Ja, het is er druk en vies, maar zo geweldig om daar te zijn! Een machtig gevoel dat moeilijk te omschrijven is. Vroeger wilde ik in de VS wonen en dat heb ik ook een tijdje gedaan tijdens mijn studie, maar dat zou ik nu niet meer willen, in Nederland heb je een veel betere werk-privébalans. Tegenwoordig ga ik wel liever naar NYC in combinatie met een andere bestemming, bijvoorbeeld eerst naar Florida of California, zodat je wat minder last hebt van je jetlag wanneer je een paar dagen in New York bent, en je optimaal kunt genieten van alles wat deze fantastische stad te bieden geeft.'' 

Genieten van het nachtleven of vroeg uit de veren om de stad te ontdekken?
''Vroeg uit de veren om de stad te ontdekken. Zeker wanneer ik alleen reis. Maar ook wel als we samen zijn. In Thailand bijvoorbeeld ben ik twee keer om 5 uur opgestaan om vroeg de tempels in Chiang Mai en Bangkok te bezoeken, dan is het nog lekker rustig, koel en kun je de zonsopgang en monniken zien. Mijn vriend draait zich dan nog even lekker om in de hotelkamer, terwijl ik al een halve dag avontuur in de pocket heb. Dan tref ik hem weer bij het ontbijt of lunch, en zijn we allebei blij. Moet ook kunnen vind ik. Vorig jaar zijn we ook samen naar Ibiza geweest, toen hebben we natuurlijk wel lekker gefeest.''

Stad lopend of met het openbaar vervoer verkennen?
''Lopend. Ligt natuurlijk wel een beetje aan de stad waar je bent, maar over het algemeen loop ik heel veel tijdens stedentrips. Op een dag tik je zo de 20 kilometer aan. Met een zonnetje aan de hemel lekker rondstappen in een mooie stad, heerlijk toch?'' 
Beeld: Elisa van Velzen
Je hele schema van tevoren uitstippelen of alles ter plaatse uitzoeken?
''Ik maak vooraf altijd een mobiele kaart klaar in My Google Maps zodat ik vooraf weet waar de leuke plekjes zijn en ter plekke mijn tijd kan besteden aan mooie dingen bekijken. Niet dat ik per se alles af hoef te vinken, maar dat je in ieder geval weet wat er zoal te doen en te zien is. Niet dat ik pas ter plekke moet gaan uitvogelen wat er te doen en te zien is, dat vind ik zonde van mijn tijd daar. Dat uitzoeken doe ik liever thuis op een regenachtige avond achter de laptop. Part of the pre-travel fun!''

Actieve vakantie of luier vakantie?
''Het liefste een combi van beiden. Ik houd wel van wandelen maar ik hoef de Himalaya niet te beklimmen zeg maar, het moet wel leuk blijven. Ik ken mijn grenzen. Een paar uurtjes lekker wandelen en dan lekker even wat eten en drinken. Met een rondreis bouw ik graag een paar dagen strand in om even te relaxen. We zijn ook eens 8 dagen naar Curaçao geweest, waar we vooral op onze handdoek hebben gelegen. Was ook heerlijk maar niet zo goed voor de lijn. Bovendien zie je ook niet zo veel. Dus na een aantal dagen, max een week aan het strand te hebben gelegen, vind ik het wel weer tijd worden om in actie te komen.'' 
Beeld: Elisa van Velzen
Luxe of budget accommodatie?
''Luxe. Ik probeer wel echt accommodatie te vinden met de beste prijs-kwaliteit verhouding, het meeste waar voor je geld. Goede locatie, lekkere bedden, mooi uitzicht, niet al te onaantrekkelijk interieur, vriendelijk personeel. Vooraf pluis ik alle reviews uit en plaats deze achteraf ook zelf graag. In Duitsland of Oostenrijk horen de geblokte gordijntjes er gewoon bij, dat heeft wel z’n charme. Maar dan kan ik net zo goed verder op in de straat bij een Michelin sterren restaurant gaan zitten eten. Ik houd wel van een beetje luxe. Flitter rijmt ook op glitter! Nog beter wanneer de baas betaald. Zo heb ik voor mijn werk in hele mooie hotels mogen slapen, zoals The Langham Xintiandi in Shanghai, met alles in het roze, een 24/7 wijnautomaat en voorverwarmde WC-bril, geweldig!''

Bezoek je de highlights of liever de onbekende plekjes?
''Combi van allebei. Ik houd ik ieder geval niet van crowds, dus daarom sta ik liever vroeg op om een tempel rustig te kunnen bekijken, dan dat ik ’s middags tussen de mensenmassa moet gaan sjokken en je tegen elkaar aan staat geplakt. Highlights zijn niet voor niets highlights; die wil je vaak bij een eerste bezoek toch gewoon graag zien. Vooraf veel onderzoek doen en rondvragen levert vaak ook wel interessante insiders tips op, waardoor je op hele mooie rustige plekjes terechtkomt. Super gevoel is dat. Het paradijs even helemaal voor jou alleen.''
Beeld: Elisa van Velzen
Nooit meer vliegen of nooit meer met de trein?
''Dan kies ik voor nooit meer met de trein. Dat vliegen is natuurlijk niet zo klimaatvriendelijk, maar daar kom je wel veel sneller veel verder mee. Rondreizen met de trein kan best leuk zijn, maar nooit meer vliegen zou echt een regelrechte ramp zijn. Ik wil nog zoveel van de wereld zien, met de boot naar Papua Nieuw Guinea wordt toch wel een hele lange exercitie dan. Daar heb ik niet genoeg vakantiedagen voor.''

Wolkenkrabbers of standbeelden?
''Ik maak vaker foto’s van standbeelden dan wolkenkrabbers, maar dat zegt ook niet alles natuurlijk. Wolkenkrabbers zijn vaak imposant en voor ons Nederlanders indrukwekkend. Maar standbeelden hebben ook zeker wat, een kunstenaar heeft daar hard op zitten zwoegen, soms ook controversieel. In Praag bijvoorbeeld staan door de hele stad verspreid creatieve, soms provocerende beelden van de kunstenaar David Černý, super cool. Het Vrijheidsbeeld in New York en het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro bijvoorbeeld zijn natuurlijk heel indrukwekkend. Tja, als ik echt zou moeten kiezen dan zou ik voor standbeelden gaan. Toch een hele eer als je vereeuwigd wordt tot standbeeld. En wolkenkrabbers zijn meestal niet echt authentiek te noemen. In China bijvoorbeeld moeten er nu veel oude huizen in dorpen voor wijken.''
Beeld: Elisa van Velzen
Nooit meer terug naar je lievelingsstad of nooit meer een nieuwe stad ontdekken?
''Nooit meer terug naar mijn lievelingsstad. Ik ontdek graag nieuwe plekken. Natuurlijk heb ik wel favorieten maar ik heb niet echt één favoriete stad. Veel steden hebben wel zo hun eigen charme. New York heb ik vijf keer bezocht dus dat is wel een topper, maar als ik door Alkmaar loop dan word ik ook steeds weer opnieuw verliefd. Praag is ook wel echt een plek waar ik graag en regelmatig kom. Tokio, Londen, Berlijn, Sevilla, Sint-Petersburg... allemaal geen straf. Maar niets zo fijn als nieuwe plekjes ontdekken!''

Heb jij  een enorme liefde voor reizen en lijkt het je leuk om deze dilemma's te beantwoorden? Dat kan! Stuur een mail om je aan te melden. 

Beeld: Elisa van Velzen

Laat een reactie achter