Zoekresultaten

Locals aan het woord: Marie-Elize over Amsterdam

Locals aan het woord: Marie-Elize over Amsterdam

In onze prachtige hoofdstad Amsterdam zijn ontzettend veel leuke hotspots te vinden. Maar wat zijn nou de leuke plekjes die echt de moeite waard zijn? In deze Locals aan het Woord deelt Marie-Elize haar favorieten! 

Hoi! Kun je jezelf voorstellen aan de lezers? Wie ben je, wat doe je en hoelang woon je al in Amsterdam?

Ik ben Marie-Elize van Putten en ik werk als freelance journalist. Ik woon inmiddels alweer bijna vier jaar in Amsterdam, maar dat gaat veranderen: deze zomer vertrek ik voor twee jaar naar Austin Texas. CityZapper vroeg mij dus op de valreep naar mijn favorieten. En stiekem was ik daar wel blij mee: een goede reden om nog even bij mijn lievelingsplekken langs te gaan. 
Beeld: Marie-Elize van Putten
Hoe zou jij Amsterdam en haar inwoners omschrijven? 

Dat is een lastige, Amsterdam is namelijk zo veelzijdig. En tegelijkertijd is dat ook het antwoord: er is van alles wat. En dus ook voor iedereen wat. Houd je van de drukte en typische toeristische trekpleisters, dan ga je naar de Dam en het Museumplein. Maar Amsterdam biedt zoveel meer. Wil je de stad echt leren kennen, ga dan naar de Noordermarkt en slenter langs de grachten. Bezoek Artis of hang een middag in het Vondelpark rond. Dan kom je erachter dat Amsterdam niet alleen maar druk is, maar ook heel knus en gezellig.

Wat vind je het leukste aan wonen in Amsterdam? 
Eigenlijk wat ik zojuist hierboven beschreven heb. Soms ga ik een week lang naar hetzelfde koffietentje, fiets ik veel door het park en kook ik ‘s avonds met wat ik op de markt kocht. Doet bijna dorps aan, vind je niet? De andere week zie ik zoveel van de stad en vind ik de drukte heerlijk. Het is wat mij betreft die veelzijdigheid die het zo leuk maakt.

Wat is jouw favoriete wijk in Amsterdam? 
Weer zo’n lastige, maar dan ga ik voor de wijk waar ik zelf (aan de rand van) woon: de Jordaan
Beeld: Marie-Elize van Putten
Welke drie bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen als je in Amsterdam bent? 
Het Rijksmuseum, gewoon omdat dat er toch een beetje bij hoort. Artis, want: hoe leuk een dierentuin in de stad. Ga daarna dan zeker lunchen bij de Plantage. En het Vondelpark. Daar kun je alle indrukken van de stad rustig verwerken en heerlijk van de natuur én een picknick genieten. Ik vergeet vast iets cruciaals, maar deze drie zijn sowieso top. 

Waar vind je de beste koffie? 
Mijn drie favorieten van dit moment zijn: Coffee & Juices op het Hugo de Grootplein. Sillers, dat is een foodtruck op de Nassaukade, waar je tot 10.00 uur maar, ik meen, €1,50 voor een bakkie betaalt. Lekker voor mee op de fiets naar het werk. En tot slot, de Bio Bro’s op de Rozengracht is ook zo’n fijn zaakje. Ik kom er langs na het sporten en ik kan de verleiding bijna nooit weerstaan om niet naar binnen te gaan. Probeer daar zeker ook het bananenbrood of de chia- of carrotcake. Verslavend lekker!
Sillers in Amsterdam. Beeld: Marie-Elize van Putten
Wat zijn je drie favoriete restaurants in de stad en waarom? 
Als je echt iets te vieren hebt, is Wilde Zwijnen in Oost echt een aanrader. Ontspannen met vrienden of familie borrelen met een grote borrelplank? Ga dan naar Bar Boca’s in de Westerstraat of in de Pijp. Dat is lekker ongedwongen, mega gezellig en heel betaalbaar. En tot slot, bij Yam Yam Trattoria Pizzeria op de Frederik Hendrikstraat eet of haal je heerlijke versgemaakte houtovenpizza’s (spontaan bedacht wat ik vanavond wil eten). Wel veranderen mijn favorieten continue, want er is zovéél. 

Wat is jouw tip voor mensen die willen shoppen in Amsterdam?
Zelf ben ik niet zo’n shopliefhebber. Althans, de drukte van de Kalverstraat vermijd ik liever. Leuker is het om van boetiekje naar boetiekje te hoppen en dat kan goed in de Negen Straatjes (ook niet altijd even rustig hoor). Het fijne daaraan vind ik dat er ook tal van leuke koffie- en lunchtentjes zitten, bijvoorbeeld Pluk Amsterdam. Genoeg pauzes nemen tijdens het shoppen, toch?

Hoe ziet jouw perfecte avondje uit in Amsterdam eruit? 
Aan het einde van de middag ga ik samen met mijn vriend, vrienden of familie varen (voor ons huis zit een sloepverhuur, heel handig). Echt een aanrader om Amsterdam vanaf het water te ontdekken, dan krijg je zo’n goed beeld van alle mooie grachten. Daarna leggen we de boot aan bij de Waterkant om lekker te borrelen. Eenmaal weer op de kant, fietsen we richting Yam Yam (ook vlakbij ons) en halen we een verse pizza die we vervolgens meenemen naar het park. Wij kiezen meestal het Wester- of Vondelpark. Enne…Vergeet ook zeker de wijn niet.
Grachten Amsterdam. Beeld: Marie-Elize van Putten
Wanneer zou je Amsterdam het beste kunnen bezoeken voor een stedentrip? 
Zeker weten met lekker weer, dan ziet Amsterdam er zoveel mooier en charmanter uit. De lente of zomer dus. 

Wil je graag meer tips lezen over Amsterdam? Neem dan een kijkje in onze gratis stadsgids! Benieuwd naar Marie-Elize haar avontuur in Austin, Texas? Meer daarvan lees je op haar website!

Beeld: Marie-Elize van Putten.

Laat een reactie achter